Zamknij

Gratulacje dla mistrza carvingu

20:16, 27.03.2024 Mariusz Sieraczkiewicz za: powiatwejherowski.pl Aktualizacja: 20:34, 27.03.2024
Skomentuj

Starosta Wejherowski Gabriela Lisius spotkała się z Grzegorzem Gniechem – mieszkańcem gminy Wejherowo, który podczas międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej „IKA Culinary Olympics 2024” w Stuttgarcie zdobył złoty medal w carvingu.

W Starostwie Powiatowym w Wejherowie gościł Grzegorz Gniech mistrz carvingu i złoty medalista najstarszego i najbardziej prestiżowego międzynarodowy konkursu sztuki kulinarnej na świecie IKA, któremu serdeczne pogratulowała Starosta Wejherowski.

Gratuluję zdobycia złotego medalu dla Polski w carvingu, sztuce która wymaga ogromnej dokładności, precyzyjności i cierpliwości – powiedziała Starosta Wejherowski Gabriela Lisius.

Gratulacje otrzymał także Artur Gniech, uczeń Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie, który podczas tej samej olimpiady zdobył srebrny medal.

Na początku lutego br. w Stuttgarcie (Niemcy) odbyła się Olimpiada Kulinarna IKA, podczas której w ramach międzynarodowych targów INTERGASTRA 2024 m.in. dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, o tytuły najlepszych rywalizowało ponad 2 tys. kulinarnych mistrzów różnych specjalizacji.

* * *

Grzegorz Gniech o sobie

Odkąd zdobyłem zawód kucharza czułem, że ta profesja usilnie związana jest z poczuciem estetyki i piękna.  Jemy nie tylko zmysłami smaku i powonienia, ale również bodźcami wizualnymi. To one w dużej mierzesprawiają, że po coś sięgamy lub nie. Są nieodłącznym elementem oceny, którą wystawiamy.  Z punktu widzenia kucharza nigdy nie zadowalał mnie talerz z daniem podanym ot tak.  Interesowały mnie sposoby dekorowania potraw, które na przełomie lat ulegały licznym modyfikacjom. Bufet, na którym widniała jedynie płyta przystawek i potraw była dla mnie zwyczajnie smutna. Czegoś mi brakowało. Obserwując przez lata wyżej opisany obraz, szukałem w swojej głowie polotu na zmianę. Dostrzegłem go właśnie w carvingu. Jak powiadają: „Potrzeba matką wynalazków”. 

Niestety nie mogę stwierdzić, że jestem ojcem tegoż „wynalazku”, ale z całym przekonaniem jest on moją potrzebą odkąd go poznałem. To on zafascynował mnie do tego stopnia, iż jestem mu wierny od ponad 11 lat. Niewątpliwym jest fakt, że właśnie kuchnia, miejsce mojej pracy oraz poczucie estetyki uczyniły mnie carverem z krwi i kości.

Więcej: carving-gniech.pl

* * *

Realizacje:

 

(Mariusz Sieraczkiewicz za: powiatwejherowski.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%