Zamknij

Restauracje w Gdyni - Gdzie warto zajrzeć ?

09:32, 18.05.2023 art. sponsorowany Aktualizacja: 09:37, 18.05.2023

Gdynia jest miastem atrakcyjnym dla miłośników modernistycznych budowli i atrakcji związanych z morskimi podróżami. Zachwycają statki cumujące przy Molo Południowym oraz Akwarium, w którym można poszerzać wiedzę o życiu w bałtyckich wodach, kuszą pobliskie plaże i klify, które o każdej porze roku prezentują się wspaniale. A co z gastronomią? Oto kilka restauracji w Gdyni, do których warto zajrzeć. 

1. Moje Miasto 

Moje Miasto to restauracja mieszcząca się przy skwerze Kościuszki, do której warto zajrzeć nie tylko ze względu na korzystną lokalizację. Eleganckie wnętrze, wspaniała atmosfera oraz tradycyjne dania podawane w nowoczesny sposób – oto czynniki, dzięki którym Moje Miasto zajęło bardzo ważne miejsce na mapie Gdyni. W tym lokalu można zorganizować rodzinną imprezę lub spotkanie biznesowe, można tu przyjść na rodzinny obiad lub szybki lunch. Nuda nie zagrozi tu nikomu, gdyż w restauracji czeka zmienne menu, nastawione np. na kuchnię niemiecką. Obok niego czeka menu stałe, a w nim takie specjały, jak kremowa zupa z pieczonej papryki i pomidorów, mule po żeglarsku czy pyszne dania z makaronem. 

2. Oberża 86 

Kto w czasie spaceru po Śródmieściu poczuje głód, ten może zajrzeć na ulicę Starowiejską. Czeka tu Oberża 86, w której kaszubskie smaki łączą się z francuską sztuką kulinarną. Jaki jest efekt? Zaskakujący! W zabytkowym Domku Abrahama działa dziś grupa kucharzy, których pracą kieruje Piotr Ciomek – właściciel oberży, a jednocześnie pasjonat dobrej kuchni. Co czeka w menu? Zabielana zupa rybna, wegańskie pierogi z selerem lub filet z białej ryby na kopytkach z sosem cydrowym. W Oberży znalazło się też miejsce na steki i dania z gęsiny, wielkim powodzeniem cieszą się tu również regionalne sery, podawane na deskach jako przystawka lub imprezowa przekąska. 

3. Restauracja POLONIA 

Dobra kuchnia, tradycyjne polskie dania i historia sięgającą 1945 roku – oto czynniki, którymi wyróżnia się restauracja POLONIA. Od 1989 roku należy ona do Tadeusza Mazurka, który dba o utrzymaniu renomy lokalu. A ponieważ bardzo dobrze radzi sobie z tym zadaniem, w eleganckim lokalu każdy gość znajdzie dla siebie idealną propozycję zarówno na szybki lunch, jak i na wytworny obiad. Zupa rybna, staropolski żurek, zraz wołowy po staropolsku lub kaczka z jabłkami – oto wybrane propozycje. Kuszą tu również naleśniki (ze słodkim serem lub szpinakiem) oraz pierogi. Czekają tu również wina z różnych stron świata, przy których można spędzić udany wieczór w towarzystwie znajomych. 

4. Restauracja Malika 

Kto chce poczuć magię Afryki bez konieczności opuszczania centrum Gdyni, ten może zajrzeć na ulicę Armii Krajowej. Czeka tu Malika – wyjątkowa restauracja, w której skupiono się na specjałach z odleglej Afryki. Klimat tego kontynentu można poczuć już po przekroczeniu progu. Jakich dań warto spróbować w tym miejscu? Czekają tu pyszne pasty: hummusy i harissa, pieczone bataty z oliwkami i zatarem lub ośmiornica z czarnym ryżem. kefta z baraniny, tajine (marokański gulasz podawany z mięsem lub w wersji wegetariańskiej) oraz semifreddo malinowo-różane – oto wybrane smaki, z którymi warto zapoznać się w tym miejscu. 

5. FALLA GDYNIA 

W Domu Inżyniera, jednym z ciekawszych modernistycznych biurowców na terenie Gdyni, czeka FALLA – restauracja specjalizująca się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Można tu zjeść pyszne wrapy oraz szakszuki, można sięgnąć po hummusy lub roślinne burgery. Można postawić na sezonowe menu lub skupić się na klasykach, wśród których pojawia się m.in. harira (marokańska zupa z soczewicy i pomidorów, podawana z jogurtem i arabską pitą) oraz bakłażan z Tel Avivu, podawany w słodkim sosie z takimi dodatkami, jak pita oraz pikle. 

6. CRUDO 

CRUDO to oryginalna restauracja, w której tradycja łączy się z nowoczesnością. Niebanalne wnętrze oraz nowatorski sposób podawania dobrze znanych dań to czynniki, które skutecznie zachęcają do wizyty w lokalu mieszczącym się przy ulicy Świętojańskiej. Co można tu zjeść? Wśród najpopularniejszych przysmaków serwowanych w tym miejscu znajduje się sałatka z marynowaną kaczką, karmelizowanymi warzywami i sosem żurawinowym, wielkim powodzeniem cieszy się też zupa rybna i grillowana ośmiornica. Nie brak tu również dań mięsnych, wśród których wyróżnia się specjalność lokalu – Burger Crudo z polędwicą wołową i chorizo. Do restauracji można przyjść również na kawę, do której świetnie będzie pasowało ciasto daktylowe z sosem toffi, marakują i ananasem. 

7. Chinkalnia Gdynia Restauracja Gruzińska 

Kto chce w Gdyni nacieszyć się smakami Gruzji, ten może zajrzeć do restauracji Chinkalnia. Na gości czekają tu słynne pierożki gruzińskie oraz sycące chaczapuri z różnymi dodatkami, czekają też gruzińskie sałatki i rolki z bakłażana. W restauracji tej można odpocząć przy gruzińskiej herbacie lub gruzińskim piwie, można też sięgnąć po takie desery, jak baklawa. Lokal ten docenią również miłośnicy gruzińskich win, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do serwowanych tu specjałów. 

8. Restauracja Serwus 

Restauracja Serwus to jeden z ciekawszych punktów na kulinarnej mapie Gdyni. Lokal ten działa na terenie dzielnicy Orłowo, a sławę zawdzięcza ciekawym wnętrzom, przyjaznej atmosferze i menu, w którym każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Kuszą dania rybne i mięsne, wielkim powodzeniem cieszą się też sałatki i dania roślinne (np. wegańskie kaszotto czy flaki z boczniaka). Specjalne menu dla najmłodszych gości i bogaty wybór śniadań to dodatkowe udogodnienia, z których chętnie korzystają zaglądający tu goście.  

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%