Najbardziej emocjonującą wiadomością zarówno dla szefów kuchni, jak i smakoszy, jest pojawienie się na kulinarnej mapie Polski trzech nowych, jednogwiazdkowych restauracji. I tak, jedno z najwyższych gastronomicznych wyróżnień otrzymał lokal ARCO by Paco Pérez - pierwsza w historii restauracja z gwiazdką Michelin w Gdańsku. Inspektorzy docenili nie tylko dbałość o szczegóły, ale też ciekawą fuzję polskich składników i hiszpańskich smaków, której można tam doświadczyć.
Przewodnik Michelin to dla smakoszy i szefów kuchni swoista "biblia gastronomii". Polska scena kulinarna zdaje się coraz bardziej umacniać w nim swoją pozycję. Wraz z ogłoszeniem nowej listy restauracji rekomendowanych w "Przewodniku Michelin Polska 2024" mamy kilka powodów do dumy. Bowiem uwzględnia on 77 restauracji, w tym trzy nowe lokale, które po raz pierwszy otrzymały gwiazdkę Michelin. Co więcej, dziewięć nowych restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, a pierwsza restauracja w Polsce doczekała się Zielonej Gwiazdki Michelin.
77 rekomendowanych restauracji, w tym :
1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN
5 restauracji z jedną Gwiazdką MICHELIN (3 nowe)
1 restauracja z Zieloną Gwiazdką MICHELIN (nowa)
16 restauracji z Bib Gourmand (9 nowych)
W 2024 roku do Przewodnika Michelin Polska dołączyło Pomorskie. Na ogłoszonej 20 czerwca liście znalazło się aż 19 restauracji z województwa pomorskiego - w tym jedna z Gdańska nagrodzona Gwiazdką Przewodnika Michelin.
1 Gwiazdka - ARCO by Paco Pérez w Gdańsku
Bib Gourmand - Gdańsk: Hewelke, Treinta y Trės; Sopot: 1911 Restaurant, Vinissimo
Rekomendowane - Gdańsk: Eliksir, Fino, Mercato, Niesztuka, Piwna47, Ritz, True, Tygle; Gdynia: Butchery & Wine, Oberża 86; Sopot: Cafe Xandér, Fisherman, L'Entre Villes.
* * *
Kolejna gwiazdka rozświetliła stołeczną mapę kulinarną. Drugą restauracją, która otrzymała to ważne wyróżnienie, jest restauracja Rozbrat 20, nadzorowana przez szefa kuchni, a zarazem właściciela - Bartosza Szymczaka. Wyraźna ewolucja, której lokal dokonał w ostatnich latach i oczywiście pyszne dania zaimponowały tajemniczym inspektorom.
Trzecią z grona restauracji nowo uhonorowanych gwiazdką Michelin jest położona we wsi Kościelisko restauracja Giewont. "Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt - zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem" - czytamy w komunikacie prasowym.
Obecnie w Polsce działa już pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zasłużenie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok. Powody do dumy ma także restauracji Bottiglieria 1881, która w ubiegłym roku stała się pierwszym lokalem w Polsce uhonorowanym dwiema gwiazdkami. Utrzymała je w kolejnym roku.
"Rok 2024 przyniósł Polsce wiele doskonałych wiadomości. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozszerzył, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tutejszych szefów kuchni. Szczególnie cieszę się, że słynący z anonimowości Inspektorzy znaleźli w pięknym Pomorskiem tak wiele wspaniałych restauracji, które w tym roku po raz pierwszy dołączyły do Przewodnika" - podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
Uwagę anonimowych recenzentów, którzy wydają swoje kulinarne werdykty na podstawie surowych kryteriów, urzekła dynamika polskiej sceny kulinarnej, pasja i niezwykły zapał, który prezentuje m.in. młode pokolenie szefów kuchni.
"Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką Michelin. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży" - podkreślił Gwendal Poullennec. Ten tytuł przyznawany jest restauracjom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologicznego zaangażowania. W tym roku gdański Eliksir został pierwszą restauracją w Polsce, która otrzymała Zieloną Gwiazdkę Michelin.
Warto odnotować, że "Przewodnik Michelin Polska 2024" rekomenduje również dziewięć nowych lokali z Bib Gourmand, z czego pięć na Pomorzu. To wyróżnienie nazwane na cześć Bibendum, ludzika Michelin, jest nagrodą przyznawaną tym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny. Łącznie, w Polsce jest 16 restauracji z Bib Gourmand. (PAP Life)
mdn/ag/
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu dziendobrypomorze.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz