Zamknij

Hodowcy drobiu dziękują!

07:54, 30.04.2023 Aktualizacja: 07:56, 30.04.2023
Skomentuj

Przy pomorskich ulicach (zresztą jak w całym kraju) pojawiły się bilbordy z podziękowaniami od polskich drobiarzy dla Polaków za to, że jedzą polski drób.

Dziękujemy, że jecie polski drób!"

Zdjęcie przedstawia mężczyznę trzymającego dwie kury. Widnieje także napis: „Dziękujemy, że jecie polski drób!". Akcja promocyjna została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Tuż przed świętami wielkanocnymi ruszyła wielka kampania billboardowa promująca nasz projekt. To za jej pośrednictwem chcemy podziękować Wam za zaufanie, jakim darzycie polski drób oraz jego hodowców i przetwórców – piszą organizatorzy akcji, czyli Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

- Wszystkim wiadomo, że najlepszy drób czy jajka są z własnego chowu, wtedy to smakuje najlepiej. Mamy też w naszej miejscowości fermę drobiu, której właścicielem jest lokalny przedsiębiorca Leszek Wąsikowski, zachęcam i polecam do zakupu i skorzystania z dużej oferty lokalnych, polskich wyrobów drobiarskich. Bo co polskie, to zdrowe i smaczne! - mówi Jerzy Terechów z Nadziejewa w gminie Czarne (pow. człuchowski).

Na terenie województwa pomorskiego jest wiele ferm drobiowych. Jedną z nich jest firma w gminie Czarne (pow. człuchowski) - Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu mgr Leszek Wąsikowski.

„Popieram w całej rozciągłości akcje zachęcające do kupowania polskich produktów. W szczególności są mi bliskie tematy związane z rolnictwem, dlatego całym sercem wspierałem wcześniejszą kampanię Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod hasłem "Kupuj świadomie -Polski Produkt".

Ogólnopolska akcja bilboardowa drobiarzy pt. "Dziękujemy, że jecie polski drób" wpisuje się w promocję polskiej żywności. Jako mieszkańcy Gminy Czarne jesteśmy dumni, że na naszym terenie funkcjonuje od wielu lat prężnie gospodarstwo jednego z największych potentatów hodowli drobiu w kraju nad Wisłą.

Warto dodać, że Leszek Wąsikowski, właściciel - Specjalistycznego Gospodarstwa Rolnego. Ferma drobiu. - często pomaga finansowo lokalnym Kołom Gospodyń Wiejskich, klubom sportowym oraz bierze udział we wszelkiego rodzaju akcjach charytatywnych. Chociażby dlatego warto wspierać swoich przedsiębiorców. To w Polsce płacą podatki i jeszcze dodatkowo potrafią dzielić się zyskami.

Należy też pamiętać, że mięso dostarcza szeregu ważnych składników odżywczych dla człowieka, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy czy mikroelementy, które są trudne do uzyskania z żywności pochodzenia roślinnego w wymaganej jakości i ilości.” - podkreśla Mariusz Birosz, kierownik Placówki Terenowej KRUS w Człuchowie.

* * *

Należy dodać, że Polacy od lat zajmują czołowe miejsce w dziedzinie produkcji drobiu w Unii Europejskiej i pozostają jednym z czołowych eksporterów tego rodzaju mięsa. Około 20% mięsa drobiowego w Unii Europejskiej pochodzi z Polski. Ponadto branża drobiarska, nie tylko w Polsce, ale i na świecie dynamicznie się rozwija, co świadczy o ciągłym rozwoju świadomości konsumentów, którzy dokonując wyborów zakupowych, decydują się na mięso drobiowe.

Kampania promocyjna pt.: „Dziękujemy, że jecie drób”, prowadzona przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj poświęcona jest przekazywaniu rzetelnych i sprawdzonych informacji na temat polskiego mięsa drobiowego oraz polskich hodowców drobiu.

Według szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poprawia się sytuacja na rynku drobiu, a jego produkcja w tym roku ma wzrosnąć o półtora procenta. Jest to kontynuacja trendu wzrostowego z ostatnich lat. W ubiegłym roku wyprodukowaliśmy około 3 mln ton mięsa drobiowego, czyli o ponad 8 procent więcej niż w 2021. Połowa produkcji trafia na eksport. Zdaniem urzędników ministerstwa, rozwojowi produkcji ma sprzyjać wzrost cen za kurczaka, który z poziomu 3,18-4,57 za kilogram w okresie 2017-2022 wzrósł do 5,71 w lutym 2023 roku.

Zdaniem ekspertów, konsumpcja wewnętrzna mięsa drobiowego utrzyma się na poziomie nie niższym niż rok temu, między innymi dzięki uchodźcom z Ukrainy, którzy chętnie wybierają drób jako źródło taniego, smacznego i bogatego w wartości odżywcze białka. Jak zauważają specjaliści, nadal zagrożeniem dla branży pozostaje grypa ptaków, jednak w tej chwili wydaje się, że głównym miejscem przenoszenia się wirusa jest dzikie ptactwo. Nie ma także żadnych informacji z kraju o przenoszeniu się zmutowanego wirusa na człowieka.

(Mariusz Sieraczkiewicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Zenon KZenon K

2 1

Witam
Chodzi o to żeby nie kupować towarów pochodzenia drobiowego i drobiu od naszych braci z Ukrainy, to świetny pomysł super że w końcu ktoś o tym pomyślał. Gratuluję pomysłu panie Mariuszu.
Pozdrawiam

21:49, 30.04.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%